Transvestit DO-anmäler Skatteverket!

January 21, 2009 4:24 pm Published by 7 Comments

En transvestit vid namn Tina har DO-anmält Skatteverket för att hon menar sig vara diskriminerad när hon inte får ta sig ett kvinnligt namn pg av sitt juridiska kön.

Enligt EU och enligt ny svensk diskrimineringslagstiftning får ingen i Sverige diskrimineras pg av könsöverskrivande uttryck, så som transvestism eller transsexualism etc.

Jag tycker det är väldigt starkt att driva det här, att gå ut med det i media och att ta upp frågan. Vi är många som blir lidande av den konservativa synen på namn hos Skattemyndigheten (och PRV) och jag hoppas verkligen det här leder till förändring. Det finns ingen vettig anledning till att en myndighet ska sitta och bestämma vad vuxna människor får heta och inte.

http://anytime.tv4.se/webtv/?progId=724726&treeId=1007152&renderingdepartment=2.757

Categorised in:

This post was written by Hanna

7 Comments

 • simon says:

  Bra jobbat Tina!!! Det är bara en tidsfråga innan de måste ge sig; om vi är envisare, tröttnar de snart. VI alltså: det är lätt att vara envisa om flera lägger in sin röst efter ork och förmåga och det är glädjande att se att det är just vad som pågår!
  Aktivist-javisst/pita på forumet

 • Madeleine Å says:

  Ett par kommentarer:
  1. Nej, EU säger än så länge ingenting om varken könsidentitet eller könsuttryck. Införandet av diskrimineringsgrunden “Könsöverskridande identitet eller uttryck” är ett svenskt initiativ.

  2. Däremot har Europadomstolen sedan ganska länge slagit fast att transsexualism omfattas av diskrimineringsgrunden “Kön” och den har funnits avsevärt längre.

  3. Svensk diskrimineringslagstiftning omfattar inte myndighetsbeslut i allmänhet. Till exempel omfattar den inte Skatteverkets beslut i detta fall. Så DO kan knappast ta detta ärende till domstol. Det får Tina göra själv genom att överklaga Skatteverkets beslut till Länsrätten. På så sätt bidrar hon till att förhoppningsvis ändra rättspraxis.

  4. Däremot kan DO möjligen lyfta att rättspraxis kring namnlagen vad gäller s k könskonträra förnamn i sig är diskriminerarnde. Det återstår dock att se om DO gör detta.

  5. Jag har själv sedan i juni ifjol drivit en rättsprocess mot Skatteverket som avslog min ansökan om att få lägga till Madeleine till mina tidigare “manliga” förnamn. Jag överklagade till Länsrätten. Länsrätten körde över Skatteverket och godkände min ansökan varpå Skatteverket överklagade till Kammarrätten där ärendet nu ligger och mognar … I samma Kammarrätt ligger ytterligare ett liknande ärende. Så det blir spännande att se om Kammarrätten i Sundsvall går på Länsrättens i Norrbottens län linje och lika så “bryter mot” mot gällande praxis. Det som nu styr praxis är två några år gamla domar i Kammarrätten i Göteborg där liknande ansökningar avslogs.

  6. Den som vill kan googla på “Jan-Olov Madeleine Ågren” för att hitta en och annan tidningsartikel och -notis om mitt förnamnsärende. Där finns artiklar både om Skatteverkets avslag, Länsrättens positiva dom och Skatteverkets överklagande till Kammarrätten.

 • Christel says:

  Vad i hela fridens namn har mäns behov att ha kvinnonamn på ett forum för transsexualism att göra?

 • Madeleine Å says:

  Oj då, Christel … Var inte rädd. Den enes rätt utesluter inte den andres rätt. Det är dumt att stänga dörrar som bör stå öppna. Könsnormen kommer tyvärr att leva länge än och den påverkar, ärligt talat, alla negativt.

 • Christel says:

  Vi befinner oss just nu i en situation där socialstyrelsen med stor sannolikhet kommer att erkänna hjärnans kön och dess betydelse.Transsexuellas problem är att kroppens biologiska kön är rakt motsatt kroppens kön.Det är hjärnan som är det centrala,kroppen fungerar som ett redskap åt hjärnan.Det som nu kallas transsexualism är i själva verket intersexualitet och den här patientgruppens problem är att de är födda med en kropp av felaktigt kön.Så för dessa intersexuella människors vidkommande så kommer inte det du kallar könsnorm att vara något problem när nu vetenskapen får säga sitt.Att transvestiter
  har ett problem är däremot uppenbart då ni är män som någon gång i bland har ett behov av att klä er i det motsatta könets kläder.

 • Christel says:

  Jag skrev fel upptäckte jag nu.Det skall stå att transsexuellas problem är att kroppens kön är rakt motsatt hjärnans kön.

 • Terese says:

  Vi var några glada tjejer som satt på en restaurang häromdan och diskuterade om att det tycks finnar en slags mur mellan olika grupper av transpersoner. Att transvestiter som visar det öppet inte tycker de som “bara” klär sig i nylonstrumpor är några riktiga Transor och hur Transsexuella inte gillar Transvestiter för de är ju bara killar som klär sig i tjejkläder. Det är som om det finns en hierarki bland transpersoner där de Transsexuella står högst på stegen och där smygtansorna är längst ner. Ganska tråkigt att det alltid ska vara så, skulle nog fungera bättre om man kunde hålla ihop lite.

Kommentera