Amandra Brihed: Pride står för min rätt att slippa samhällets sjukliga fixering av underliv

June 14, 2011 8:57 am Published by Leave your thoughts

Amandra Brihed har blivit känd som en av personerna bakom Svart Måndag, det nätverk som var med och organiserade mycket av motståndet mot FRA under våren 1998. Men hon blev också mot sin vilja outad i Metro som en person med transsexuell bakgrund och hennes underliv har som symbol sedan dess varit ämne för offentlig debatt.

Nu skriver Amanda en väldigt gripande artikel på Newsmill om just samhällets sjukliga fixering vid hennes underliv och om rätten att få leva som person med transsexualism utan att ständigt behöva stå upp för sina mänskliga rättigheter när samhället nekar dem.

För mig finns ingenting jag hellre önskar än att få chansen att behålla min sexualitet, identitet och privatliv privat. Problemet är att människor som Poirier Martinsson ständigt envisas med att förhindra mig att ha just ett privatliv. Samhället tillåter det inte, hur man än anstränger sig för att det ska få vara så. Pride handlar väldigt litet om sexualitet. Det handlar däremot väldigt mycket om politik. En politik som i sin tur bygger på att politisera min och andras sexualitet därför att den i mångas ögon anses vara en offentlig och politisk angelägenhet.

Läs hela artikeln på Newsmill. Det är en gripande historia och otroligt relevant. Man tror knappt det är sant med alla vidrigheter som man som transsexuell person idag i Sverige måste stå ut med.

Tags:

Categorised in: , , ,

This post was written by Hanna

Kommentera