Intervju om FFS

March 16, 2013 9:48 pm Published by Leave your thoughts

Carolina Boberg är en 29 årig tjej, boende med sin flickvän och två små barn på Gotland. Hon har precis genomgått en så kallad Feminizing Facial Surgery (FFS) hos kliniken FacialTeam, på Marbella i Spanien.

Vad är det för ingrepp du gjort? Hur gick det till?
– Pannan har de format om, dvs de gjorde ett snitt precis bakom hårlinjen och tog sedan ned huden för att blotta pannan. Därefter tog de bort den mittersta biten av pannbenet och formade om det. De slipade samtidigt ned benryggen över ögonen. Ögonloberna öppnades upp genom att de slipade bort ben. Näsan gjordes smalare och kortare. De gick in genom näsborrarna, sågade av benet och formade om det och gjorde näsryggen kortare. Hakan kortades och formades om även den. Likaså käken filades ned och ben togs bort längst bak mot örat. Och sist men inte minst – adamsäpplet filades ned.

Det låter som en omfattande operation! Gjorde dom allt på en gång?
– Jo den tog elva timmar, allt gjordes på en gång.

Vem var det som gjorde operationen och hur kom det sig att du valde den kirurgen/kliniken?
– Operationen gjordes av FacialTeam som har sätet i Marbella Spanien. Kirurgerna var Dr Luis Capitan och Dr Daniel Simon. Ytterligare en kirurg, vars namn jag inte minns för tillfället,  tog hand näsan.

Anledningen till att jag valde dem var att de är väldigt duktiga på vad de gör – att döma av vad jag sett. De är bra på att operera så att det inte syns att man har opererats. Att göra en feminin version av ditt ansikte utan att det blir för perfekt. Samtidigt utvärderar de just ditt fall noga. De gör inte procedurer bara för att de brukar göra dessa på liknande fall. Jag kände mig också väl om händertagen.

Gjorde du mycket efterforskningar innan du bestämde dig var du skulle vända dig?
– Jag har letat information på nätet i flera år, genom att kolla före och efterbilder och kontakta respektive klinik och kirurg. Jag har även pratat med och sett resultat från andra som opererats. FacialTeam var bäst enligt min personliga åsikt så därför fick det bli dem. Det är inte så långt att resa heller och det vägde också in.

Är det något särskilt man bör tänka på om man själv har funderingar kring att göra FFS?
– Jo, låt inte pengar styra. Dvs välj inte bort ingrepp bara för att du anser att du inte har råd. Av egen erfarenhet kan jag säga att det går att pressa priserna till viss del. Och man bör heller inte göra något som man själv anser att man inte behöver. En del kirurger vill gärna göra mer än vad som behövs. Iallafall vad jag fått erfara genom konsultationer.

Det största är att tänka på att det är väldigt tungt efter operationen om du gör många ingrepp samtidigt. Ha gärna någon med dig som stöd!

Hur länge bör man räkna med att vara ledig, allt inräknat?
– Minst fyra veckor men egentligen är det nog bättre att ta ledigt ytterligare en halv månad. Läkningen tar tid och man blir rätt utmattad psykiskt.

Har du sett några skräckhistorier under din efterforskning på nätet? Något du vill varna för?
– Välj inte en kirurg bara för att denne är billig. Jag vet att vissa fått betala dyrt för detta genom att resultatet inte har blivit bra. Även eftervården är hemskt viktig – vissa gillar att slänge ut en efter två dagar – vilket inte riktigt är lämpligt enligt mig när man genomgått en sådan pass omfattande operation.

Framförallt – se upp med kindimplantat, även hakplantat. Ta en kirurg du verkligen gjort efterforskningar om ifall du överväger det.

Hur mycket ska man räkna med att betala?
– Om man skall göra en full FFS som jag, räkna då med 170 000 KR. Helst lite mer, så att man har marginaler.

Hur finansierar man en FFS?
– Det går att ta lån genom FacialTeam. Själv sålde jag mitt företag och fick därigenom pengar, så dessvärre har jag ingen erfarenhet av lånedelen. Annars går det ju att göra lite i taget om man inte kan spara ihop hela summan på en gång. Det absolut bästa är om man får ett lån så att allt kan göras på en gång eftersom du då sparar pengar på resor, hotell och narkos etc.

Hur länge efter operation kan man se hur det blev? När ser man slutresultatet?
– Efter sex månader ungefär, då har den mesta svullnaden lagt sig. Efter ett år kan man se slutresultatet.

Vi återkommer med en uppföljande intervju, samt före och efter-bilder om sex månader eller så, för att se hur det gick för Carolina!

Tags: , , , , , , ,

Categorised in:

This post was written by Hanna

Kommentera