Skadestånd för tvångssteriliseringar

March 24, 2013 10:54 am Published by 2 Comments

Det pågår en process mot staten för de tvångssteriliseringar som lagstiftarna påtvingat transsexuella som sökt behandling.

Paulina Neuding skriver om ämnet på SvD.

Barn- och äldreminister Maria Larsson har sagt att det är ”upprörande” att kalla det som sker för tvångssterilisering, eftersom det handlar om ”att man på frivillig väg valt att byta kön”. Det är ett väldigt teknokratiskt sätt att se på saken. För Amanda var det aldrig ett val att byta kön. ”Jag bestämde mig efter att polisen fått plocka ner mig från Västerbron när jag var beredd att hoppa. För mig var det inget val”, säger hon.

Läsvärt!

Tags: , , , ,

Categorised in:

This post was written by Hanna

2 Comments

  • noname says:

    Fanns en del tänkvärt i artikeln, men också en del konstigheter. Främst tänker jag på det här:

    “Och ett 70-tal transpersoner, bland dem Amanda Brihed, har stämt staten på vardera 200000 kronor för att de tvingats att sterilisera sig. Budskapet från Socialdepartementet är att man nu inväntar dom i målet. ”

    Vad jag vet så är stämmningsansökan inte gjord än! Och därmed borde väl uppgiften om att socialderpartementet invänta dom inte heller vara riktig. Jag är rätt säker på det eftersom jag deltar i grupptalan och halvt officielt så har vi fått en deadline fram till den siste mars på oss att lämna in våra personliga uppgifter till juristen. De senaste siffrorna jag hört vill också göra gällande att vi nu ska vara runt 130-140 som deltar och beloppet på 200000 kr var endast satt som ett riktmärke, tänkt som ett inflationsuppräknat belopp utgående från de skadestånd som tidigare betalats ut till andra som blivit tvångssteriliserade i Sverige. Möjlighet att beloppet som kommer att krävas kan blir större finns, iom att skadestånd inom andra Europeiska länder där det förekommit tvångssteriliseringar varit högre.

  • Hanna says:

    Ja, kanske SvD har fått saker om bakfoten. Jag är inte själv involverad, så det där vet du förmodligen bättre än jag. Tack för kommentaren!

Kommentera